Sunday 24 October 2010

Έτοιμο το πρώτο ιδιωτικό κοσμοδρόμιο!

24 October 2010

Ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον παρουσίασαν τον διάδρομο τροχοδρόμησης του Spaceport America, από το οποίο θα απογειώνονται σε λίγα χρόνια τα τουριστικά διαστημόπλοια της Virgin Galactic «Αυτή είναι η αρχή μιας δεύτερης διαστημικής εποχής, και είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε στήριξη σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Από εδώ θα βλέπουμε να αναχωρούν ακόμα και καθημερινές πτήσεις στο Διάστημα» είπε ο Μπράνσον, πρόεδρος του ομίλου Virgin.

H ολοκλήρωση του διαδρόμου, μήκους 3,2 χιλιομέτρων, γιορτάστηκε με υπερπτήση του SpaceShip Two, του σκάφους που θα μεταφέρει τουρίστες σε σύντομες αποδράσεις από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Το εξαθέσιο σκάφος, σε μέγεθος ιδιωτικού τζετ, πέταξε πάνω από το διαστημοδρόμιο συνδεδεμένο στο κάτω μέρος του μητρικού του αεροσκάφους, WhiteKnight Twο.

Όταν οι πρώτες πτήσεις αρχίσουν γύρω στο 2013, το WhiteKnight Twο θα μεταφέρει το SpaceShip Two σε ύψος 15 χιλιομέτρων. Εκεί το διαστημόπλοιο θα αποδεσμεύεται και θα πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του για να ανέβει στο ύψος των 100 χιλιομέτρων, το επίσημο όριο του Διαστήματος.

Οι τουρίστες θα μπορούν εκεί να θαυμάσουν τη στρογγυλή Γη από τα φινιστρίνια των καθισμάτων τους, ή να  λύσουν τη ζώνη και να απολαύσουν για μερικά λεπτά την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας.

Το εισιτήριο είναι μάλλον ακριβό στα 200.000 δολάρια, ωστόσο η Virgin Galactic έχει ήδη συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια προκαταβολές από τα 300 άτομα που έχουν ήδη κλείσει θέση. Οι 30 από αυτούς παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Spaceport America.

«Φυσικά και θα ήθελα να είμαι ένας από τους επιβάτες» είπε στο AFP ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

To Spaceport America, κοντά στην έδρα της Virgin Galactic, θα είναι πιθανότατα το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό κέντρο, δεν θα είναι όμως το μόνο. Σχέδια για την κατασκευή ενός ανάλογου διαστημοδρόμιου έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη Ρωσία μέσω Διαστήματος


Το Spaceship Two σχεδιάστηκε για τις λεγόμενες υποτροχιακές πτήσεις, κατά τις οποίες το σκάφος βγαίνει εκτός ατμόσφαιρας, δεν έχει όμως αρκετό ύψος και ταχύτητα για να μπει σε τροχιά.

«Με τον καιρό όμως θα προχωρήσουμε σε τροχιακές πτήσεις. Και μια μέρα [...] θα θέλαμε να κατασκευάσουμε ένα ξενοδοχείο σε τροχιά» είπε ο Μπράνσον.

Επιπλέον, η Virgin «εξετάζει επίσης τη δυνατότητα διηπειρωτικών ταξιδιών σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι σήμερα».

Όπως πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, «σε περίπου δέκα χρόνια θα μπορούμε πιθανότατα να πραγματοποιούμε διηπειρωτικές πτήσεις σε απίστευτα σύντομο χρόνο, όπως το να φτάνουμε στη Ρωσία σε λιγότερο από δύο ώρες».

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, τέλος, αποκάλυψε ότι η Virgin Galactic εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της NASA για την ανάπτυξη των ιδιωτικών διαστημικών σκαφών που θα μεταφέρουν στο μέλλον τους Αμερικανούς αστροναύτες.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής που παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη NASA του μέλλοντος.

Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων σκαφών χρηματοδοτεί μέχρι στιγμής τέσσερις εταιρείες: Sierra Nevada, Boeing, United Launch Alliance, Blue Origin και Paragon Space Development.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

Post a Comment