Sunday 21 November 2010

Eπίδειξη ισχύος στα Κατεχόμενα


Αυτοκινούμενα πυροβόλα τουρκικής κατασκευής Τ-155 Firtina επιδείχθηκαν για πρώτη φορά στη στρατιωτική παρέλαση στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με αφορμή την 27η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Dervis Eroglu και του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Cemil Cicek. Το Firtina αποτελεί τη τουρκική έκδοση του κορεάτικου Κ-9 (155mm/52cal) επιτυγχάνοντας μέγιστο βεληνεκές 40km έναντι μόλις 24,7km των εκσυγχρονισμένων Μ-44Τ που εξοπλίζουν τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.
Η παρουσία σύγχρονων αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χλστ. στη Μεγαλόνησο μπορεί να αποβεί καθοριστική ακόμα και ως "πολιτικό εργαλείο" πίεσης: Λόγω και των μικρών αποστάσεων, μπορούν να μεταφέρουν τεράστιο όγκο πυρός αποκλείοντας περάσματα, "απαγορεύοντας" περιοχές και μάλιστα ανενόχλητα από την ανύπαρκτη πολεμική Αεροπορία.
  Η προσθήκη των σύγχρονων αυτοκινούμενων πυροβόλων στο οπλοστάσιο των κατοχικών δυνάμεων αναμφίβολα ανατρέπει περαιτέρω την ισορροπία ισχύος σε βάρος της Εθνικής Φρουράς.

Ο Τσιτσέκ δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται σε «δύο χωριστούς λαούς και δύο κράτη». Το παράθυρο λύσης, πρόσθεσε, δεν θα παραμείνει για πολύ ανοικτό. Σε «δύο λαούς και δύο δημοκρατίες» στην Κύπρο αναφέρθηκε και ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να επανέλθει η προ του 1974 κατάσταση».  

www.strategyreport.gr
www.defencenet.gr

No comments:

Post a Comment